Klops z mamuta. Mięso przyszłości

Australijska firma Vow wykorzystała DNA mamuta do stworzenia mięsa w laboratorium, które następnie przerobiła na klopsa. Projekt ten ma na celu pokazanie potencjału „mięsa z probówki” oraz związku między hodowlą zwierząt a kryzysem klimatycznym. Dyrektor generalny firmy, George Peppou, wyjaśnił, że ich celem jest przekonanie kilku miliardów ludzi jedzących mięso do przestawienia się na produkty, które można wyprodukować w laboratoriach. Vow wybrało mamuta włochatego, ponieważ jest on symbolem utraty różnorodności i zmian klimatycznych. Zwolennicy produkcji mięsa w laboratorium mają nadzieję, że rozwój tej metody pozwoli zmniejszyć potrzebę uboju zwierząt na żywność i pomoże w walce z kryzysem klimatycznym.

Źródło: TVN 24

Udostępnij

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
X

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

reklama