Konkurs kulinarny promujący polskie smaki
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Udział mogą wziąć Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia pielęgnujące kulinarne tradycje regionalne.
Na czym polega Bitwa Regionów?
Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych. Celem jest popularyzacja dań regionalnych i ukazanie różnorodności polskiej kuchni ludowej.
Etapy konkursu
- Etap I – komisja kwalifikacyjna wybiera do 20 drużyn w wydarzeniach regionalnych.
- Etap II – półfinały wojewódzkie, w których wybierane są najlepsze zespoły (po jednym z każdego województwa).
- Etap III – finał ogólnopolski z udziałem 16 najlepszych drużyn.
Kryteria oceny
Potrawy oceniane są przez jury składające się z ekspertów kulinarnych, biorąc pod uwagę kompozycję smakową, aromat, sposób podania oraz prezentację – także z uwzględnieniem dekoracji regionalnych.
Organizatorzy i patronat
Konkurs organizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgłoszenia
Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 15 maja. Formularze dostępne są na stronie konkursu.
Źródło
Źródło: pisz.pl – Nasze KGW zapraszamy do udziału w Bitwie Regionów