Muzeum Ziemi Piskiej zorganizowało w piątkowy wieczór 17 lutego inaugurację muzealnych wydarzeń na rok 2023. Duża grupa piszan miała okazję uczestniczyć w historyczno-kulinarno-muzycznym spotkaniu z kulturą żydowską. Impreza rozpoczęła się od prezentacji planów muzeum na najbliższe miesiące przez dr Anetę Karwowską. W programie przewidziano tradycyjne obchody Nocy Muzeów oraz wydanie nowego numeru „Znad Pisy”, ale również opracowanie historii Pisza dla najmłodszych w formie komiksu oraz wystawy czasowej.
W części historycznej dr Stanisław Cios wygłosił interesujący wykład pt. „Związki między dawną kuchnią polską i polskich Żydów przez pryzmat ryb i rola Pisza w aprowizacji konsumentów ryb w Polsce”. Historyk przybliżył historię rybactwa na Mazurach oraz spożycia ryb, przedstawiając wyniki swoich badań. W trakcie wykładu mówił o tym, jak ryby z Mazur trafiały do Warszawy, gdzie głównymi odbiorcami byli Żydzi. Na stołach królował wówczas szczupak, który był podstawowym składnikiem zarówno ryby po żydowsku, jak i kolacji wigilijnych w obrządku katolickim. Historyk przybliżył także rolę Pisza w systemie handlu i dostarczania żywych ryb z Polski, które były spławiane w specjalnych kadziach na łodziach.
Muzykę i kulturę żydowską przybliżyła z kolei Karolina Lizer. Młoda wokalistka, która po raz drugi przyjęła zaproszenie Muzeum Ziemi Piskiej, zaprezentowała nowy program w koncercie zatytułowanym „Troszeczkę słońca – Abi grezunt”. Występ wypełniły najbardziej znane utwory żydowskie przetłumaczone na język polski. Zebrani usłyszeli filmowe hity i piosenki śpiewane na ulicach polskich miast sto lat temu. Karolinie Lizer towarzyszyli dwaj muzycy – skrzypek Grzegorz Gadziomski i akordeonista Mateusz Wachowiak, którzy zaprezentowali piękne aranżacje.
Źródło: Muzeum Ziemi Piskiej
Udostępnij
reklama
reklama
Jedna odpowiedź
Brawno Ania!